Frossen skulder

Døjer du med smerter i skulderen? Men du ved ikke helt hvad det er, eller hvordan det er opstået? Så kan det være en “frossen skulder”. Læs med her, og se hvad du selv kan gøre for at få din fulde bevægelighed tilbage i skulderen.

Hvad er en frossen skulder?

En frossen skulder kaldes også for kapsulit i skulderen. Kapsulit i skulderen er når der fremkommer betændelse i ledkapslen, som omringer skulderleddet. Ledkapslens bevægelighed nedsættes, da den hæfter sig fast på ledhovedet. Så hver gang man forsøger at bevæge leddet, vil der opstå en smerte. Man vil opleve, man ikke kan bevæge armen/skulderen som normalt og man vil have ondt under bevægelse. Selv når man blot prøver at klæde sig på eller løfte ting, eller vil gøre andre dagligdags ting kan der forekomme smerte.
Den nedsatte bevægelighed i skulderleddet kan også skyldes, at ledkapslen skrumper og bliver for stram.
Desværre er en frossen skulder ikke noget man kommer af med over natten. Hele forløbet kan sagtens tage fra nogle måneder op til år. Det er vigtigt man ikke fremskynder processen, da skulderleddet så vil overbelastes, og genoptræning vil tage endnu længere tid.
Hele processen med en frossen skulder kan opdeles i tre stadier:

1. Stadie

Skulderleddet begynder at “fryse”. De første smerter forekommer, og kan bevæge sig helt ud i armen. Smerterne kan blive værre om natten og bevægelse af skulderleddet gør ondt.

2. Stadie

Skulderleddet er nu “frossent”, og smerterne er aftaget en smule. Skulderleddets bevægefunktion er nu indskrænket.

3. Stadie

Skulderen genvinder langsomt bedre bevægelighed. Denne proces kan sagtens tage fra et par måneder til et halvt år. Desværre oplever flere patienter vedvarende bevægeproblemer.

Symptomer på frossen skulder

Smerterne kan både fremkomme ved bevægelse eller ved stiltilstand. Nogle har ondt når de sidder ned – og endda når de sover. Symptomerne kan både være smerte og stivhed, så man bliver dårligere til at bevæge skulderleddet.  Endvidere vil flere personer opleve, at smerterne både kan være i skulderen og på ydersiden af overarmen.

 

Hvad kan man gøre for at behandle en frossen skulder?

I de fleste tilfælde vil smerterne gå væk af sig selv. Man kan købe almindelig smertestillende håndkøbsmedicin for at dæmpe smerterne. Hvis dette ikke er tilfældet, så anbefaler vi man opsøger sin læge for at forkorte forløbet.
Lægen vil prøve med binyrebarkhormonindsprøjtninger. Disse indsprøjtninger lægges i skulderleddet, og bekæmper den infektion som skulle være opstået – og dæmper derudover smerterne.
Endvidere kan man få en kikkertoperation, som går ind og løsner op i skulderleddet. Det har ikke en øjeblikkelig virkning, men forkorter forløbet, ligesom binyrebarkshormonindsprøjtningen.
Mange tyer også mod en fysioterapeut, hvilket både kan være en fordel eller ulempe. En frossen skulder skal have hvile, og hvis fysioterapeuten ikke anbefaler dette, så kan det forvære situationen.

Hvorfor opstår der frossen skulder?

Det er svært at give en forklaring på hvorfor en frossen skulder opstår. Det kan både være et slag, men den kan også komme uden grund.

En sekundær kapsulit sker når den frosne skulder er kommet efter et slag eller fald på skulderleddet. Derudover kan langvarig inaktivitet være en årsag. For eksempel efter et brud, lammelse eller ved leddegigt.
Til sidst skal det nævnes, at frossen skulder ses hyppigere hos folk, som er diagnosticeret med diabetes.

Frossen skulder

Hvem rammes af frossen skulder?

Som tidligere nævnt, så kan en frossen skulder opstå hos folk som både er meget fysisk aktive, som hos inaktive mennesker. Heldigvis er det kun 2-5% af befolkningen som rammes. Alderskategorien 40-70 år er den som hyppigst skal lide under diagnosen. Endvidere er der større risiko for folk med sukkersyge eller forhøjet kolesterol skal døje med en frossen skulder.

Gentoptræning af frossen skulder

Det er utrolig vigtigt, man ikke starter for tidligt med gentoptræningen. Hvis man stadig oplever smerter under bevægelse, så skal man vente med gentoptræning til de er væk. Hvis genoptræningen startes for tidligt, så kan der gå endnu længere tid før smerterne vil forsvinde – og i værste tilfælde, vil de aldrig forsvinde og bevægeligheden vil være forringet for altid.
Det er vigtigt, du er i behandling hos egen læge eller fysioterapeut, så du ikke laver yderligere skade på dig selv.
De næste tre øvelser er til dig, som ikke længere har smerter – og derfor skal i gang med passive bevægeligheds øvelser. Hvilket betyder, du ikke benytter musklerne i den berørte arm, men bruger den anden arm til at bevæge leddet.

Sving armen 

Læn overkroppen forover, så armen hænger slapt mod gulvet. Bevæg derefter kroppen i forskellige retninger, så leddet bliver aktiveret i forskellige positioner. Prøv eventuelt at “svinge” armen frem og tilbage i lidt tid.

Hæv armen 

Læg dig på ryggen. Tag fat med den raske hånd omkring den frosne arms håndled. Løft derefter armene op over hovedet. Det er utrolig vigtigt, at den skadede arm er totalt afslappet gennem hele bevægelsen.

Udad rotation i leddet

Sæt dig på en stol ved et bord, som passer i højden, så skulderen er afslappet når albueleddet står på bordet. Hvil den skadede arm på bordet, og drej herefter underarmen væk fra kroppen. Skub med den raske arm, så den frosne skulder ikke overbelastes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *