Motivation

Hvad nytter det at træne når man ingen motivation har?
Hvordan får vi det – og hvordan beholder vi det når træning bliver en straf?

Vi kender alle typen, der står op før solen og får trænet 5-6 gange ugentligt. Men hvordan kan det lade sig gøre når man lige fik drukket et glas vin for meget til aftensmaden og kun fik fem timers søvn. Svaret er enkelt, træning er ikke længere en straf men lystbetonet.
Rejsen til lystbetonet træning er for nogen længere end andre – men en mulighed for alle, heldigvis! I denne artikel kommer vi ind på seks mulige veje til en bedre motivation.

 1. Ændring af dit mindset

  Mange bruger træning som straf for noget de har indtaget – og er derfor forbundet med noget negativt.
  Hvis man derimod tænker på træning som belønning og leg, vil man automatisk forbinde det med en positiv oplevelse og have lyst til at gøre det igen – dette udsagn leder videre til næste punkt find DIN træningsmåde.

 1. Find din træningsmåde/sport/hold

  Som forlængelse af punkt 1 skal man lede efter den træningsmetode som tiltaler en bedst. Intet sjovt eller godt kommer ud af en zumba time, hvis man hverken kan lide musik, dans eller glade mennesker. Har du tidligere gået til holdsport, så undersøg dit nærområde for klubber som tilbyder din sportsgren. Træning kan blive en leg og skabe nye fællesskaber samtidig. At træne består af meget mere end styrketræning i dit lokale fitnesscenter. Du kunne bl.a. prøve kræfter med holdtræning, boldspil, dans, udendørs hold, løbeklub, crossfit – mulighederne er uendelige.

 1. Variation

  Måske er det endelig tid til at prøve den boksetime, som dig og vennen har snakket om det sidste års tid – eller søge efter den træningspartner som kan sætte gang i tingene.
  Simpel variation i dine træningsvaner kan gøre du fokuserer på de nye udfordringer du står overfor, i stedet for at se træning som noget der bare skal overstås. Så prøv at skaffe en træningspartner, prøv et nyt center eller et anderledes træningsprogram end hvad du er vant til.

Motivation

 1. Træningsmakker

  Vi mennesker er sociale skabninger, så det kan have en stor betydning og indflydelse på træningen. At dele planlægningen og udførelsen kan give helt nye (og sjovere) perspektiver til træningen, som man ikke havde opnået alene.
  Inden man vælger træningspartner skal man overveje, hvad man vil opnå med det. Skal det være en perifer ven, som man stemmer godt med på niveau eller skal det være din bedste ven, som du ikke får set nok i hverdagen?

 1. Planlæg din tid

  Lav en ugeplan, som passer med dit skema. Hvis du har travlt med arbejde, har tendens til at ligge lidt for meget på sofaen når du kommer hjem, kan skemaet klargøre om du egentlig har tid til at træne – hvilket de fleste har. Du kan bruge skemaet, så du hver dag ved hvad, hvor og hvor meget du skal træne. Det skaber et overblik og overskud, så træningen ikke virker så uoverskuelig.
  Du laver simpelthen en aftale med dig selv om, hvor meget og hvad du skal træne, som kan motivere dig ud af døren og væk fra sofaen.

 1. Sæt dig et (realistisk) mål

  Hvad vil du gerne opnå med dig træning? Vil du gennemføre en triatlon, komme i sommerform eller noget helt tredje? Vær realistisk overfor dig selv og indfør delmål, så du hele tiden opnår succes med din træning.
  Benyt evt. en ”logbog”, hvor du nedskriver dine nuværende data og hver notér hver uge eller hver anden uge dine fremskridt. Hurtigt vil du opnå succes med din træning og have motivationen til at kæmpe videre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *