Overtræning

Overtræning er en tilstand, som man skal være opmærksom på. Det er utrolig usundt for kroppen – og samtidig kan det give både fysiske og psykiske skader på længere sigt.

Det er nok ikke første gang du støder på begrebet overtræning – og nok heller ikke sidste. Overtræning er et veldiskuteret emne i sportsverdenen, men hvad indebærer det egentlig? Mange tror desværre, at det forekommer så snart kroppen er blevet udsat for en belastning, som den ikke er vant til. Det er ikke korrekt! Læs med videre i artiklen, hvor vi kommer ind på hvad overtræning er, hvilke symptomer du skal holde øje med og hvordan man undgår at overtræne.

Hvad er overtræning?

Vi er så heldige, vi er udstyret med en krop, som tilpasser sig den modstand (og bygger sig stærkere) som vi tilfører den. Når vi træner, så nedbrydes og udfordres kroppens funktioner, som ved hjælp af den rette restitution bygger sig op igen og stærkere.
Dog kan man også nedbryde kroppen for meget og ikke få den nødvendige hvile, så den ikke når at forbedre sig – men blot udvikler sig negativt. Hvis man byder sin krop dette over en længere periode, så kan man ende med overtræning.

Overtræning som misforstået begreb

At overtræne er desværre også et lidt misforstået begreb. Mange tror, at enkelte træninger eller to ugers ekstra træning er kan defineres som at overtræne. Men dette er ikke helt korrekt. Overtræning er noget man “opnår” ved længerevarende uhåndterbart træning. Det vil sige, at 2-3 uger med ekstra træning ikke betyder, at din krop når stadiet. Inden man når stadiet overtræning, så er kroppen i pre-faser, hvor man oplever nogle af symptomerne på overtræning. Hvilket er held og uheld – og man kan derfor nå at ændre i sin livsstil inden det for alvor går galt.

Symptomer på overtræning

Ikke nok med du kan få skader af at overtræne, findes der en del andre negative faktorer, som du udsætter din krop for. Det er ikke kun fysiske symptomer, men også en del psykiske.
Rent fysisk så har overtræning eller for meget træning, en stor negativ effekt på kroppens udvikling. Man vil føle udviklingen går i står og man vil opleve tilbagegang. Nedenstående er nogle lister, som kommer med de typiske fysiske og psykiske symptomer. Det er blot nogle af de ting, som kroppen kan opleve.

Fysiske symptomer på overtræning: 
 • Vægttab: Det kan for nogen være svært at forstå vægttab er en negativ effekt for kroppen. Men hvis du er styrkeløfter eller bodybuilder, så er det sjældent, man ønsker en nedgang i vægt, når man prøver at bygge muskelmasse på kroppen.
 • Svækket muskelstyrke
 • Træthed
 • Dårligere søvn: Man sover ikke så længe i den dybe søvn, som er nødvendig for en god restitution
 • Udeblivende menstruation
 • Dårligere immunforsvar
 • Større chance for infektioner: I forlængelse af nedsat immunforsvar
 • Forhøjet muskelømhed
 • Hjertebanken
 • Dårligere testosteron produktion
 • Dårligere restitution
… Svækket muskelstyrke, træthed, søvnløshed, dårligt immunforsvar, hjertebanken…
Psykiske symptomer på overtræning:
 • Depression
 • Angst: Ofte som følge eller forstadie til depression
 • Manglende appetit
 • Lettere irritabel
 • Mangel på motivation
… Depressiv, angst, ingen appetit, irritabel, mangel på motivation…

Hvis du oplever en til flere af disse symptomer, så skal du overveje om du har presset din krop for meget i en længere periode. Eller om du over den seneste tid har ændret dine træningsvaner, så din krop og hoved ikke længere kan følge med. Hvis man fanger overtræning i opløbet, så er det lettere at komme af med igen!

Opsøg eventuelt egen læge, hvis du er i tvivl.

Overtræning

Hvordan undgår man overtræning?

Længerevarende overtræning er svært at komme af med igen. Derfor er det vigtigt, man er opmærksom på symptomerne, så man kan nå at forebygge i den indledende fase. Det er meget nemmere at forebygge overtræning end at “behandle” det. Hvis man først har fået konstateret kronisk overtræning er det en længere proces. Måske ikke fysisk, men psykisk.

Forebyggelse af overtræning

For at undgå overtræning, skal man som tidligere nævnt holde øje med symptomerne. Oplever man ét til flere symptomer over nogle ugers tid, så skal der gøres noget.
Hvis der er nedgang i muskelstyrken (ikke blot ved en træning, men over et par uger), så er det vigtigt man træner ved lavere intensitet og belastning. Når du kan mærke din krop igen har behov for større belastning og intensitet, så burde den være klar til højere volumen.

Derudover kan man tage et kig på søvn, hvile og kost. Har man gjort noget anderledes siden ens krop reagerer negativt? Sørg for at spis en velbalanceret kost og få rigeligt med søvn og hvile mellem træningspassene.

Behandling af overtræning

Behandlingen og forebyggelsen kan minde en smule om hinanden. Skær meget ned for træningsvolumen og intensiteten. Hvis der stadig ikke sker en fremgang, så stop helt med at træne til dine symptomer er væk.
Når man stopper med at træne fuldstændig, så sker der selvfølgelig et stort dyk i muskelstyrke, muskelmasse og kondition, som er svært at acceptere for mange. Men det er nødvendigt, hvis du vil have din krop og mindset tilbage. Så gør dig selv den tjeneste at lytte til din krop og hoved, og tag den nødvendige pause. En flot og stærk krop er ingenting værd, hvis dit hoved ikke er med!

Et godt tip er at opsøge en personlig træner eller autoriseret, så du er sikker på du gør det rigtige! Her får man objektive øjne på sagen, samtidig med de ved hvad de snakker om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *