Vægttab

Vil du gerne opnå et vedvarende vægttab, men du ved ikke helt hvad der skal til? Så læs med i denne artikel, hvor vi kommer ind på, hvad der skal til for man taber sig, og samtidig afliver vi nogle af de mest diskuterede myter i fitnessverdenen!

Hvad er vigtigt ved et vægttab?

Alle ved hvad er et vægttab er – og næsten alle har prøvet at opnå et gennem sit liv. Enten fordi de har for mange kilo fedt på kroppen eller de mener de har for meget fedt på kroppen. Vægttab kan udføres på mange forskellige måder, men hvad er det vigtige ved et vægttab?
Mange går ind i et vægttabsforløb med en intention om kiloene er væk for evigt, dog er det ikke virkeligheden for de fleste. Slankekure har desværre overtaget manges opmærksomhed og leder folk i fordærv. For slankekure er ikke vedvarende, slankekure er midlertidige, medmindre man tilpasser sin livsstil.
Så nøglen til et godt og vedvarende vægttab er en tilpasning af sin livsstil.

Hvad skal der til for jeg taber mig?

Sort på hvidt så handler det om at ligge i kalorieunderskud. Kalorieunderskud er når man forbrænder flere kalorier end der bliver indtaget. Hvis man ligger på et dagligt kalorieunderskud på 500 kalorier, så skulle man tabe sig omtrent et halvt kilo ugentligt – hvilket betegnes som et fornuftigt vægttab.
Det virker jo meget simpelt, tænker du, men der er mange andre faktorer, som spiller ind og kan virke uoverskueligt hvis man ikke ved hvad man skal holde sig til.

Hvis man vil være sikker på at holde styr på sit kalorieindtag, så kan det være godt at skrive alt ned man spiser og udregne kalorier, så man har kontrol over det. Ellers kan man udregne sit energibehov og tilpasse sin kost efter det.
Hvis alt dette lyder for uoverskueligt er der selvfølgelig andre metoder. Hyr en professionel. Det koster selvfølgelig lidt mere, men du får ‘serveret’ dine opskrifter og mål, så du optimalt når din ønskede krop.

Vægttab

Hvordan taber jeg hurtigt fem kilo?

Det er et af de mest stillede spørgsmål blandt folk, som ønsker at gennemgå et vægttab. Hvordan de hurtigst får smidt feriekiloene eller de ekstra kilo som har irriteret dem i årevis. Der er flere måder og metoder du hurtigt kan tabe fem kilo – men hvad betyder det, hvis de kommer lige så hurtigt retur igen? Slankekure er noget fanden har skabt. De fleste hopper i med begge ben og udsætter sin krop for underlige kosttiltag, som ofte skader mere end det gavner. Slankekure er en midlertidig løsning, alle de gram eller kilo du forbrænder undervejs kommer tilbage, hvis man ikke omlægger sin livsstil. Så svaret på hvordan man hurtigt taber fem kilo er ikke en holdbar løsning. Hvis du vil opnå et fornuftigt og vedvarende vægttab, så skal du omlægge din kost og fysiske aktivitet.

Hvilken slankekur er god, hvis jeg vil tabe mig hurtigt?

Som forlængelse af sidste spørgsmål, så anbefales det ikke at gå på slankekur, hvis man vil gennem et vægttab. Et godt og vedvarende vægttab er kun muligt, hvis man er klar til at omlægge eller foretage ændringer i ens nuværende livsstil. Når det så er sagt, kan man selvfølgelig godt leve efter visse principper, hvis man vil tabe et par kilo i en periode, men er klar på de kommer retur så snart man går tilbage til sit gamle kalorieindtag.

Et par gode fif til lavere kalorieindtag: drik kun vand eller væske uden for mange kalorier. Mange glemmer, kalorier også kommer i flydende form – og tager ikke højde for det. Prøv at udskifte dine almindelige tallerkner med nogle mindre, på denne måde ‘snyder’ man hjernen og man bliver hurtigere mæt. Tag kun anden portion, hvis du stadig er sulten tyve minutter efter første portion. Vi lever i en hektisk hverdag, hvor maden ofte skal sluges på fem minutter, men hvis du har tid så vent en smule og opdag, du faktisk allerede er mæt inden anden portion. Sidst så sluk fjernsynet, computeren eller telefonen under middag. Disse apparater distraherer vores hjerne, så den ikke opdager maven er fuld. Derudover får du måske snakket med din partner eller familie om dagen i stedet.

Myter om vægttab

Sandt/Falsk Forklaring
Mørk chokolade (+70%) er sundt
Falsk Det er rigtigt mørkt chokolade har et lavere sukker- og energiindhold end lys chokolade, men det gør det desværre ikke sundt. Desværre indeholder det stadig meget fedt og energi, selvom kakaoprocenten er højere. Mørk chokolade er dog et fint alternativ til lys chokolade, da man ofte spiser mindre og får hurtigere “mæthedsfornemmelse”.
Mad jeg spiser om aftenen sætter sig som fedt på kroppen
Falsk Din energibalance bestemmer om dine aftensnacks sætter sig på kroppen. Så hvis du vil tabe dig, skal du ligge i kalorieunderskud og omvendt hvis du vil tage på. Det vil sige, at du godt kan spise din aftensnack, hvis du mangler at spise noget af dit daglige energibehov. Men hvis du i forvejen ligger i kalorieoverskud vil kroppen selvfølgelig optage de ekstra kalorier – og du skal i stedet ud og motionere, hvis du vil tilbage i kalorieunderskud.
Det er usundt at træne hver dag
Sandt og falsk Kroppen har brug for at restituere og genopbygge de muskler som er nedbrugt under træning – ellers sker der ingen fremgang med musklerne. Men hvis du skal træne hver dag, skal man gøre det med omtanke. Træn ikke samme muskelgruppe flere dage i træk og skift mellem intensiteten af træningen. Så det er muligt, men det bedste er at give kroppen et par træningsfrie dage om ugen, så den kan blive genopbygget.
Minimum 30 minutters træning før det kan betale sig
Falsk Det er intensiteten og ikke længden, som afgør resultaterne af din træning. Man kan sagtens opnå gode resultater, hvis man træner 30 intensive minutter hver dag. Man forbrænder flere kalorier pr. Minut med korte og intensive pas, end længere varigt arbejde ved moderat intensitet.
Styrketræning til kvinder giver store maskuline muskler
Falsk Det er en af fitnessverdenens værste myter. Det er ikke fysisk muligt for kvinder at få ligeså store muskler som mænd, da vi ikke besidder det mandlige kønshormon testosteron, som er skyld i deres voldsomme muskelvækst. Kun med ufattelig mange timer i styrkecenteret og tilpasset kost kan kvinder nærme sig mænds muskelmasse. Almindelig styrketræning til kvinder giver blot en tonet, stram og atletisk krop.

Fedt procent – hvad er sundt?

En fedtprocent fortæller, hvor mange kilo og procenter fedt din krop består af. Man kan få det målt hos diverse fitnesskæder eller hos lægen. Det giver en ret god forståelse for, hvor sund kroppen er og hvad der skal arbejdes på. Samtidig kan man få lavet en “in-body” scanning, som viser muskelprocenten og om din krop passer til din alder.

En sund fedtprocent er svær at definere, da det ikke blot handler om at ramme den rigtige procent, men også individets holdning og syn på sig selv. Der findes intervaller, som vejleder om man har en lav, middel eller høj fedtprocent.

Mænd fedtprocent tabel:

Alder Lav Normal Høj For høj
18-29 Under 8% 8-18% 18-24% Over 24%
30-39 Under 11% 11-20% 20-26% Over 26%
40-49 Under 13% 13-22% 22-27% Over 28%
50-59 Under 15% 15-24% 24-30% Over 30%
60- Under 17% 17-26% 26-34% Over 34%

Kvinder fedtprocent tabel:

Alder Lav Normal Høj For høj
18-29 Under 20% 20-26% 26-36% Over 36%
30-39 Under 22% 22-31% 31-38% Over 38%
40-49 Under 24% 24-33% 33-40% Over 40%
50-59 Under 26% 26-35% 35-42% Over 42%
60- Under 28% 28-37% 37-44% Over 44%

Tabellerne skal ses som vejledende – og man er ikke forkert, grim eller tyk hvis man ikke ligger præcist inde for intervallerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *