Kostprogram

Kostplan

Mangler du hjælp til at få styr på din kost? Spiser du ikke varieret nok eller mangler du inspiration til alternative opskrifter? Køb et kostprogram og se en hurtig fremgang!

Selvom du er nybegynder eller garvet inde for fitnessverdenen, så er et kostprogram et element, der er godt at afprøve. Måske ligger der et stort vægttab forude, som virker alt for uoverskueligt? Eller har du manglende viden inde for kost – så er det den perfekte løsning. Kostprogrammer findes i alle afskygninger. Hvis du mangler inspiration til mere varieret mad i dagligdagen eller du mangler at tabe 20 kilo, så kan et kostprogram anbefales.

Hvad er et kostprogram?

Et kostprogram er en planlægning over hvor meget, hvilket og hvad tid du skal indtage dine måltider. Et kostprogram er til personen, som mangler struktur og ønsker bedre kontrol over sit daglige madindtag. Hvis du har en travl hverdag eller mangler overskud, så giver kostprogrammet dig den bedste mulighed for at opnå dine mål. Alle måltiderne bliver planlagt og tilrettelagt, så de giver dig de bedste omstændigheder i din hverdag. Et kostprogram bliver planlagt efter dine makro ernæringsstoffer (makroer). Det betyder programmet bliver skræddersyet efter dig, din krop og dine mål. Afhængigt af hvilken form for kostprogram du vælger, kan det give rig frihed for at bestemme over dine måltider. Så længe de passer i dine makroer. Hvis man står som single eller par og bruger for meget energi på sund kost i dagligdagen, så er det en optimal mulighed for at få en sunde og varierende næringsstoffer. Samtidig med maden er lækker og indbydende.
En kostplan laves efter klientens mål. Det betyder, om du skal tabe dig, tage på eller bare beholde din nuværende vægt, så er der et program speciellavet til dig. Internettet tilbyder mange forskellige metoder til selvlavede kostprogrammer. Så hvis man besidder en god viden omkring kost og har tid til at kaste sig ud i det, så er det en mulighed. Dog findes der smartere og “sikrere” måder. Diætister og personlig trænere tilbyder produkter/pakker, hvor de sælger ud af sin viden for at hjælpe dig på vej og i mål. Eksperterne er altid gode at benytte, hvis man ikke selv har overskuddet eller tid til at sætte sig ind i alle kostens regler. Bare husk, at være kritisk – for ofte følger kvaliteten med prisen. Den billigste løsning er heller aldrig den bedste.

Hvordan er et kostprogram opbygget?

Vi kommer ikke med en helt konkret guide til, hvordan du skal opbygge dit kostprogram, men en kort forklaring på hvordan du skal “tolke” eller forstå det program du enten skal vælge eller har købt.
Man kan vælge flere forskellige kostprogrammer – det afhænger af de målsætninger du har og hvilken viden og erfaring du selv har fra sund og nærende mad.

“Hele pakken”

Produktet som vi kalder for “hele pakken” er en fuldendt beskrivelse af de præcise dataer som klienten skal indtage. Målene for hvert måltid er regnet præcist ud. Der står enten en konkret fødevarer man skal indtage eller man kan vælge mellem et par fødevarer. Mål og gram er angivet – så det eneste man skal gøre er at veje maden. Dette produkt er til personen, som ikke har den store viden inde for kost og som ikke aner hvilke næringsstoffer kroppen har brug for og i hvilke mængder. “Hele pakken” er også til personen som søger mere struktur over sine måltider. Som søger kontrol i en ellers hektisk dagligdag. Denne form for kostprogram er som regel det dyreste. Det tager længere tid for producenten at lave og produktet er tilrettelagt den enkelte person. Hele pakken kan også beskrives som et forløb, hvor der bliver fuldt op, ændret og lavet tilpasninger undervejs – det foregår typisk over 12-16 uger.

“Inspirations programmet”

Til forskel fra den fuldendte pakke, så er inspirations programmet lidt mere flydende. Programmet kommer ikke med konkrete madprodukter til hvert måltid, men forslag til sunde og alternative dagligdags måltider. Programmet er ikke nødvendigvis tilpasset kundens makroer, og derfor skal man selv ‘tænke’ lidt til forskel fra ovenstående produkt. Inspirations programmet kan give kunden mere frihed til at vælge produkter de foretrækker, men kræver også mere tid da man selv skal vælge hvad måltiderne skal bestå af og indberegne det i sine makroer.

Hvad er prisen på et kostprogram?

Der er stor forskel på kostprogrammer, så selvfølgelig afhænger prisen af, hvilken type program du går efter. Hvis man vil indgå i et forløb og have løbende support under hele rejsen koster det selvfølgelig en del.  Sammenlignet med et enkelt kostprogram i fire uger uden nogen form for vejledning eller feedback. Umildbart ligger de billigste programmer på en startpris på 500 kr., hvor forløb koster fra 1500 kr.
Personlige trænere tilbyder ofte pakkeløsninger. Hvor man sammen med et kostprogram kan få et træningsprogram. Det er en super idé, hvor man samtidig sparer penge.

Fordele og ulemper ved et kostprogram

Fordele

Der findes mange fordele ved et kostprogram. Hvis man lever i en hektisk dagligdag med et travlt arbejde, og ikke kan finde energi eller overskud til at leve sundt og spise varieret, så kan et kostprogram være vejen frem. Planen skaber et overskud i hverdagen, da man ikke selv skal ligge energi i, hvilke måltider man skal lave når man kommer hjem. Samtidig er man sikret at få varieret kost, som skaber de bedste rammer for din krop og sundhed. Man er sikret den rigtige mængde, og det kan medvirke enten et vægttab eller vægtforøgning alt efter kroppens og dit behov.
Det er nemt at få fingrene i, og det er ikke nødvendigt at holde ugentlig updates med en træner – hvis man ikke har tid til det.

Ulemper

Det eneste konkrete ulempe ved kostprogram er prisen. Et kostprogram er ikke gratis! Der findes gratis “kostplaner” på internettet, men de er hverken tilpasset dine behov eller makro ernæringsstoffer, så de er ikke optimale hvis du vil arbejde dig hen mod et mål. Så vær en smule kræsen og kritisk når du vælger produktet.

En sund livsstil har en stor påvirkning på, hvordan du ser dig selv og hvordan andre ser på dig. Hvorfor ikke skabe de bedste forudsætning for et sundt og godt liv? Prøv et kostprogram – og bliv inspireret til en ny livsstil!